Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Kapary

Kapary

Kapary, zdrowie, dieta
25.03.2024 21:35 Kapary mają działanie antynowotworowe. Niestety, nie każdy może je jeść

Są istotnym składnikiem w kuchni włoskiej czy francuskiej, świetnie podkręcają smak wielu potraw, a do tego są smaczne, mają mało kalorii oraz są bogate w witaminy. Kapary, bo o nich mowa działają  przeciwzapalnie i prawdopodobnie zapobiegają rozwojowi nowotworów. To jeden z najważniejszych gatunków roślin z rodziny kaparowatych, charakteryzujący się dużą różnorodnością, gdyż istnieje ok. 50  rodzajów i nawet 900 gatunków. Jedzenie tego dodatku wzmocni organizm oraz pomoże w trawieniu. Kapary wzmacniają odporność, chroniąc przed grypą i przeziębieniem. Dlaczego warto jeszcze jeść kapary?